Resumen: | Introduction: Ageing is a biological process common to all living beings, which unavoidably leads to a decrease in the maximal function and in the capacity reserve fo all organic systems. In Brazil 27% of deaths are caused by CAD. In the State of Rio Grande do Sul this rate reaches 33. 7%, which makes this disease the main cause of mortality for disease in the State. Objective: To describe the relation between grape juice consumption and the variation of cholesterol levels in elderly individuals, in order to prevent cardiovascular diseases. Methodology: This study is characterized as Randomized Controlled Clinical Study. The early amount was formed by 38 elderly individuals. After evaluating the inclusion and exclusion criteria, those totalized n 32 elderly individuals, among which 6 men and 26 women. Two groups were formed with the same amount of participants - 16 in the control group and 16 in the intervention group. Statistical analysis was performed. Quantitative variables were described through average and standard deviation, and qualitative variables trough absolute and relative frequencies. Variables weight, BMI, abdominal circumference, total cholesterol, HDL, LDL, triglycerides, systolic pressure and diastolic pressure were analyzed through comparison between early and final evaluations, according to each group. Variance Analysis (ANOVA) was used for two-way repeated measures with two factors: group and time. In what concerns the same variables, in order to comparate early evaluations and delta (subtracting final and early values) in relation to te groups, Student's t-test was used for independent samples. In order to evaluate associations between qualitative variables and the group, Pearson's chi-square test was applied, and Pearson's Correlation was used to evaluate the associations between delta and total calorical value. The significance level adopted was 5%, and analysis were performed with the Statistical Package for the Social Science program (SPSS), version 10. 0. Results: Grape juice consumption did not alter blood cholesterol levels. Elderly individuals who drank grape juice presented significant increase in weight and waist circumference, with p=0,02 as compared to those who did not, but they had significant decrease and blood pressure, both systolic p=0,02 and diastolic p= 0,001. Conclusion: Grape juice can prevent cardiovascular diseases. This study has made it possible to observe that grape juice significantly reduced blood arterial pressure. However, other studies, with complementary examinations, are necessary to check plateled aggregation and reduction in atherosclerosis plaques. Introdução: O envelhecimento é um processo biológico característico de todos os organismos vivos e, inevitavelmente, leva à redução na função máxima e na reserva da capacidade em todos os sistemas orgânicos. No Brasil 27% das mortes são causadas por doenças cardiovasculares. No Rio Grande do Sul, este valor aumenta para 33,7%, elegendo a doença como maior causadora de mortalidade por doença no estado. Objetivo: Verificar a relação existente entre a ingestão de suco de uva e a variação dos níveis de colesterol e pressão arterial sistêmica em idosos, para a prevenção das doenças cardiovasculares. Metodologia: O presente estudo caracterizou-se como Ensaio Clínico Randomizado Controlado. A amostra inicial constituía-se de 38 idosos, os quais após a avaliação dos critérios de inclusão e exclusão totalizaram n 32 idosos, sendo 6 homens e 26 mulheres, sendo formado dois grupos com a mesma quantidade de participantes 16 no grupo controle e 16 no grupo de intervenção. O grupo intervenção ingeriu 200 ml de suco de uva duas vezes ao dia, enquanto o grupo controle não teve nenhuma alteração na dieta. A análise estatística foi realizada. As variáveis quantitativas foram descritas através de média e desvio padrão, enquanto que as qualitativas, por freqüências absolutas e relativas. As variáveis Peso, IMC, Circunferência Abdominal, Colesterol Total, HDL, LDL, Triglicerídios, Pressão Sistólica e Pressão Diastólica foram analisadas através da comparação das avaliações inicial e final conforme o grupo. Foi utilizada a Análise de Variância (ANOVA) para medidas repetidas two-way com dois fatores: grupo e tempo. Em relação às mesmas variáveis, para comparar as avaliações iniciais e os deltas (subtração entre os valores finais e iniciais) em relação aos grupos, foi utilizado o teste-t de Student para amostras independentes. Para analiar as associações entre as variáveis qualitativas e o grupo o teste Qui-quadrado de Pearson foi aplicado, e para avaliar as associações entre os deltas e o valor calórico total a Correlação de Pearson foi utilizada. O nível de significância adotado foi de 5% e as análises foram realizadas no programa Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) versão 10. 0. Resultados: A ingestão do suco de uva não alterou os níveis de colesterol sangüíneos. Os idosos que ingeriram o suco de uva tiveram um aumento significativo no peso e na circunferência da cintura, com p=0,02 em relação aos que não ingeriram, porém tiveram uma redução significativa na pressão sangüínea tanto na sistólica p=0,02 como na diastólica p=0,001. Conclusão: O suco de uva pode prevenir as doenças cardiovasculares, porém deve ser considerado que é um alimento calórico. A partir deste estudo, pôde-se observar que o suco de uva reduziu a pressão arterial sangüínea significativamente. Todavia. precisa-se de outros estudos, com exames complementares, para poder verificar a agregação plaquetária e a redução de placas de aterosclerose. |