Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10923/8882
Type: doctoralThesis
Title: Avaliação in vitro do efeito de agentes clareadores externos em substrato dental bovino e humano
Author(s): Fracasso, Lisiane Martins
Advisor: Mota, Eduardo Gonçalves
Publisher: Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul
Graduate Program: Programa de Pós-Graduação em Odontologia
Issue Date: 2016
Keywords: DENTES - CLAREAMENTO
MATERIAIS DENTÁRIOS
ODONTOLOGIA
Abstract: O objetivo geral deste estudo foi avaliar o efeito de agentes clareadores externos em esmalte dental bovino e humano. Foram avaliados diferentes produtos disponíveis comercialmente para realização de clareamento dentário: cremes dentais clareadores e géis de peróxido de carbamida e hidrogênio utilizados na técnica caseira, supervisionada pelo cirurgião-dentista. A ação dos cremes dentais clareadores foi avaliada em dois diferentes substratos: esmalte dental humano e bovino. Devido às diferenças nos protocolos de aplicação dos produtos clareadores e nas metodologias dos estudos, estes foram divididos em três capítulos: Capítulo 1: Artigo 1: Avaliação do efeito de diferentes cremes dentais clareadores na rugosidade e topografia superficial de esmalte dentário bovino. Capítulo 2: Artigo 2: Avaliação do efeito de diferentes cremes dentais clareadores na rugosidade e topografia superficial de esmalte dentário humano. Capítulo 3: Artigo 3: Análise da alteração de cor, rugosidade e topografia superficial de esmalte dentário bovino submetido a diferentes agentes clareadores caseiros.
The aim of this study was to evaluate the effect of external bleaching agents in bovine and human dental enamel. There were evaluated different products commercially available for performing tooth whitening: whitening toothpastes and carbamide peroxide gels and hydrogen used in at-home technique, supervised by the dentist. The action of the dental bleaching creams was evaluated in two different substrates: human and bovine dental enamel. Due to differences in application protocols of bleaching products and methodologies of the studies, these were divided into three chapters: Chapter 1: Article 1: Effect of different whitening toothpastes on the roughness and surface topography of dental enamel. Chapter 2: Article 2: Effect of different whitening toothpastes on the roughness and surface topography of human tooth enamel. Chapter 3: Article 3: Analysis of color change, surface roughness and topography of bovine dental enamel submitted to different home bleaching agents.
URI: http://hdl.handle.net/10923/8882
Appears in Collections:Dissertação e Tese

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
000480118-Texto+Completo-0.pdfTexto Completo1,98 MBAdobe PDFOpen
View


All Items in PUCRS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, and are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License. Read more.