Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10923/3383
Type: masterThesis
Title: Estudo da atividade antimicrobiana de óleos essenciais extraídos por destilação por arraste a vapor e por extração supercrítica
Author(s): Pereira, Marcos Aurélio Almeida
Advisor: Cassel, Eduardo
Publisher: Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul
Graduate Program: Programa de Pós-Graduação em Engenharia e Tecnologia de Materiais
Issue Date: 2010
Keywords: ENGENHARIA DE MATERIAIS
ÓLEOS ESSENCIAIS
CROMATOGRAFIA
EXTRAÇÃO SUPERCRÍTICA
Abstract: The use of essential oils in antimicrobial activity research is quite intense and it has increased every year. However, the influence of the extraction process on the chemical composition of the essential oils and the impact of the interaction between its compounds in antimicrobial activity has been less studied. The essential oils of Rosmarinus officinalis L. and Cymbopogum winterianus Jowitt were extracted by steam drag and by supercritical extraction. The extraction process directly influenced the chemical composition of the oils and consequently the antimicrobial activity. The oil of Cymbopogum citratus DC. Stapf. was extracted by steam drag and during the antimicrobial activity evaluation the citral compound presented strong activity. The antimicrobial activity of the three essential oils studied was evaluated by indirect bioautography method that allows the separation of chemical composition into portions which were analyzed by gas chromatography coupled to a mass spectrometer (GC-MS). The minimal inhibitory concentration of Cymbopogum citratus DC. Stapf. and Cymbopogum winterianus Jowitt oils, which were active against the microorganisms mentioned on the Portaria 15 of ANVISA of 1988, was established by the dilution in tubes method. In addition, the dilutions in tubes were spread on a Petri dish, by calibrated loop, in order to verify the bacteriostatic or bactericidal effect. The results indicated that the citral, citronelol and orto-cimeno, are active compounds from an antifungal and antibacterial point of view.
A utilização de óleos essenciais na pesquisa sobre a atividade antimicrobiana é bastante intensa e tem aumentado a cada ano. Porém, a influência do processo de extração na composição química dos óleos essenciais e o impacto da interação de seus compostos na atividade antimicrobiana têm sido menos estudados. Os óleos essenciais de Rosmarinus officinalis L. e Cymbopogum winterianus Jowitt foram extraídos por arraste a vapor e por extração supercrítica. O processo de extração influenciou diretamente na composição química dos óleos e conseqüentemente na atividade antimicrobiana. O óleo de Cymbopogum citratus DC. Stapf. foi extraído por arraste a vapor e durante a avaliação da atividade antimicrobiana, o composto citral apresentou uma forte atividade. A atividade antimicrobiana dos óleos estudados foi avaliada pelo método de bioautografia indireta que permite a separação da composição química dos óleos em frações, as quais foram analisadas por cromatografia gasosa acoplada a um espectrômetro de massa (GC-MS). A concentração inibitória mínima dos óleos Cymbopogum citratus DC. Stapf. e Cymbopogum winterianus Jowitt, os quais foram ativos contra os microorganismos citados na Portaria 15 da ANVISA de 1988, foi determinada pelo método de diluição em tubos. Além disto, as diluições em tubos foram plaqueadas, por alça calibrada, a fim de se verificar seu efeito bacteriostático ou bactericida. Os resultados indicaram que o citral, citronelol e orto-cimeno, são componentes ativos do ponto de vista antifúngico e antimicrobiano.
URI: http://hdl.handle.net/10923/3383
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