Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10923/7562
Type: masterThesis
Title: Mudança organizacional e cultura organizacional: o caso da cooperativa agroindustrial C.Vale
Author(s): Sanita, Anderson
Advisor: Henriqson, Éder
Publisher: Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul
Graduate Program: Programa de Pós-Graduação em Administração e Negócios
Issue Date: 2015
Keywords: ADMINISTRAÇÃO DE EMPRESAS
MUDANÇA ORGANIZACIONAL
CULTURA ORGANIZACIONAL
AGROINDÚSTRIA (ADMINISTRAÇÃO)
COOPERATIVAS - ADMINISTRAÇÃO
Abstract: Recent research has explored and demonstrated that there are still gaps in the academic and organizational level on organizational change and organizational culture. In order to clarify the understanding of how organizations deploy changes across their cultural characteristics, several studies have pointed to a promising path. This research aimed to characterize, from the current perspective of managers of an agribusiness cooperative, organizational changes and identify aspects related to organizational culture. The research method employed was the single case study, exploratory, with qualitative approach and design of historical and longitudinal survey. Data were collected from document analysis and semi-structured interviews. Data analysis was carried out using the technique of content analysis and triangulation. The collected data and the analysis of these data it was possible to identify and characterize two episodes of organizational change. The identification and characterization of these changes came from the observation of the presence of organizational change attributes mentioned in the literature. Also, the survey enabled the analysis of the perception of managers on organizational culture in organizational change. The description of these perceptions came from the observation of the presence of the attributes of organizational culture in the literature. It was possible to understand that episodes of organizational change, agro-industrialization and poultry activities as well as the perceptions of current managers about the organizational culture in the implemented changes, the dominance by the leaders of the group Culture Development, focusing on values like flexibility, growth and innovation, and by the Managers and Technicians groups predominate Hierarchical Culture, focusing on valuessuch as teamwork, participation and concern for ideas. The results also allowed an approach to the study so that it is possible to identify and characterize the organizational change and describe the perception of managers on organizational culture, strengthening the proposals from previous studies and indicating paths for future research on this topic.
Recentes pesquisas têm explorado e evidenciado que ainda há hiatos no âmbito acadêmico e organizacional sobre as mudanças organizacionais e a cultura organizacional. No intuito de clarificar a compreensão sobre a forma como as organizações implantam mudanças frente suas características culturais, diversas pesquisas têm apontado para um caminho promissor. Esta pesquisa teve como objetivo caracterizar, a partir da perspectiva atual dos gestores de uma cooperativa agroindustrial, as mudanças organizacionais e identificar aspectos relacionados à cultura organizacional. O método de pesquisa empregado foi o de estudo de caso único, de natureza exploratória, com abordagem predominantemente qualitativa e delineamento de levantamento histórico-longitudinal. Os dados foram coletados a partir de análise documental e entrevistas semiestruturadas. A análise dos dados foi realizada a partir da técnica da análise de conteúdo e da triangulação. Dos dados coletados e da análise desses dados foi possível identificar e caracterizar dois episódios de mudança organizacional. A identificação e caracterização dessas mudanças ocorreu a partir da constatação da presença dos atributos de mudança organizacional apontadas na literatura. Igualmente, a pesquisa possibilitou a análise da percepção dos gestores sobre a cultura organizacional nas mudanças organizacionais.A descrição dessas percepções ocorreu a partir da constatação da presença dos atributos da cultura organizacional na literatura. Foi possível compreender que os episódios de mudança organizacional, agroindustrialização e atividades avícolas, bem como a percepção dos atuais gestores acerca da cultura organizacional nas mudanças implementadas, a predominância por parte do grupo de Dirigentes na Cultura de Desenvolvimento, com foco nos valores como a flexibilidade, o crescimento e a inovação e, por parte dos grupos de Chefias e Técnicos predominam a Cultura Hierárquica, com foco nos valores como trabalho em equipe, participação e a preocupação com as ideias. Os resultados ainda permitiram uma abordagem para o estudo de modo que fosse possível identificar e caracterizar a mudança organizacional e descrever a percepção dos gestores sobre a cultura organizacional, reforçando as proposições de estudos anteriores e indicando caminhos para futuras pesquisas com essa temática.
URI: http://hdl.handle.net/10923/7562
Appears in Collections:Dissertação e Tese

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
000474604-Texto+Completo-0.pdfTexto Completo1,03 MBAdobe PDFOpen
View


All Items in PUCRS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, and are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License. Read more.