Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10923/8509
Type: masterThesis
Title: O Frankenstein na sala de jantar: a interatividade e a narratividade no cruzamento entre a mídia de massa e a televisão digital
Author(s): Breier, Lucilene
Advisor: Cunha, Magda Rodrigues da
Publisher: Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul
Graduate Program: Programa de Pós-Graduação em Comunicação Social
Issue Date: 2006
Keywords: INTERATIVIDADE
TELEVISÃO DIGITAL
NARRATIVA
INTERNET
COMUNICAÇÃO
Abstract: This work intends to understand the limits and the levels of interactivity in the digital television (DTV). For this reason, at first, it defines DTV as a hybrid medium, exploring the relations between the internet and traditional television in a complex perspective – as in Morin’s thinking. In a second part, we start our analysis focusing our attention in this relation at the narrative space. It’s where we check the interactive possibilities. In a complementary way, this work presents a historical research of interactive television implementation through the years.
Essa dissertação pretende entender os limites e os níveis da interatividade na televisão digital (TVD). Para isso, numa primeira parte, definimos TVD como um meio híbrido, explorando as relações entre internet e televisão tradicional dentro de uma perspectiva complexa, entendida a partir de Morin. Posteriormente, num segundo momento, focamos nossa atenção nessa relação dentro do espaço narrativo. É nele que averiguamos as possibilidades interativas. De forma complementar, fazemos um levantamento histórico das tentativas anteriores de implementar a interatividade na televisão.
URI: http://hdl.handle.net/10923/8509
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